Fysieke vitaliteit & gezonde werknemers 

Vitasupports Recepten

2024-02-15

Vegetarische pastei met zoete aardappel en paddenstoelen

Schermafbeelding 2024-02-15 om 20.08.33.pngVegetarische pastei met zoete aardappel en paddenstoelen

Ingrediënten
Voor 4 tot 6 personen:

Voor de topping:
600 gram kruimige aardappels, geschild
600 gram zoete aardappels, geschild
Scheutje amandelmelk (of gewone melk)
2 sneetjes oud brood
1 teen knoflook
1 takje rozemarijn
1 takje tijm
Olijfolie

Voor de vulling van de pastei:
200 gram gemengde paddenstoelen, in stukjes
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
Bosje verse tijm
1 takje rozemarijn
1 theelepel korianderzaad
1 theelepel mosterdzaad
1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
1/4 theelepel cayennepeper
750 ml groentebouillon
200 gram bruine linzen (uitlekgewicht)
15 gram maizena
Olijfolie
Zout & peper

Verder nog nodig:
Ovenschaal van 30 bij 20 cm

Bereiding toppings voor de pastei
Snijd de geschilde aardappels in grove stukken. Kook de gewone aardappelen in 15 minuten gaar en voeg na 5 minuten ook de zoete aardappels toe aan de pan. Giet ze af, laat ze kort droogstomen en stamp ze dan tot puree. Voeg een scheutje olijfolie toe en eventueel wat (amandel)melk om de puree glad en romig te maken. Breng op smaak met een snuf zout.
Maak ondertussen alvast het broodkruim voor de topping, door het brood fijn te malen (of te scheuren) met de gehakte teen knoflook en de rozemarijn en tijm.

Bereiding vulling voor de pastei
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit een grote pan op hoog vuur, voeg wat olijfolie toe en bak de paddenstoelen in 5 minuten bruin. Zet het vuur dan lager en voeg de uien en knoflook toe. Laat die in ongeveer 3 minuten zacht bakken.
Maal ondertussen het korianderzaad en mosterdzaad fijn in een vijzel. Doe het in de pan bij de paddenstoelen, samen met het gerookte paprikapoeder en de cayennepeper. Voeg de blaadjes tijm toe en de helft van de takjes rozemarijn (hak die eerst even fijn). Laat een minuutje meebakken.
Schenk de groentebouillon in de pan. Breng aan de kook en voeg de uitgelekte linzen toe. Zet het vuur weer laag en laat de vulling voor de pastei zo ongeveer 25 minuten pruttelen, of tot de linzen gaar zijn.

Nu gaan we de vulling voor de pastei. binden. Meng in een klein kommetje de maizena met twee theelepels water tot een glad papje. Roer het door de vulling voor de pastei en laat een minuutje meekoken. Is de vulling dik genoeg? Dan mag het vuur uit.
Schep de vulling voor de pastei in een ovenschaal. Verdeel de gestampte aardappels eroverheen als een dakje. Trek met een vork banen over de puree, dan krijg je knapperige stukjes in de hete oven. Besprenkel met nog een klein beetje olijfolie. Schep ook een eetlepel olijfolie door het broodkruim en strooi het dan uit over de pastei.

Bak de vegetarische pastei ongeveer 10 tot 15 minuten in de hete oven, tot de bovenkant goudbruin is in de vulling aan de zijkanten omhoog begint te bubbelen. Lekker met een groene salade.

Vitasupports - 20:08 @ Recepten | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.